Käsittämättömät määrät kertakäyttöroskaa. Pahvimukeja ja -lautasia, muovilusikoita, karkkipapereita. Eikö nyt millään kukaan keksisi, miten äänestäjiä voisi houkutella ja herkuttaa pienimmällä mahdollisella roskantuotannolla? Tässä pitäisi nyt pyrkiä löytämään järki yhdessä yli puoluerajojen. Kaikki puolueethan väittävät pitävänsä ympäristöasioita ja -tekoja arvokkaina. 

Itse olen nyt koettanut tämän vuoden kojuilujen aikana kynsin hampain vaikuttaa sekajätteen määrän vähenemiseen tarjoamalla KD:n teltalla mahdollisuuden lajitteluun. Oli erikseen astia biojätteelle (kahvinpurut, maahan pudonneet popcornit, servetit...), kartongille (mukit ja lautaset, paperiset popcorn-pussit), muoville (lusikat, pillit, muoviset mehumukit...) sekä sekajätteelle roskapussi (johon ei olisi pitänyt tulla juuri muuta kuin karkkipaperit, rikkinäiset ilmapallot ja letunpaistossa käytetyn voin kääre).  

Mutta, mutta... Olin ajatellut aiemmin, että kojulla ollessani en ota mitään muuta hommaa kuin roskavahdin/ kierrätysneuvojan roolin. Tänään kuitenkin ajauduin lättylastan varteen, ja sitten teimme sen tarkistuskierroksen vaalipaikalle. Kun palasimme kojulle purkutalkoisiin, niin melkein voisi sanoa näin, että eri lajin jätteille tarkoitettujen astioiden sijaan siellä olikin pitkä rivi sekajäteastioita.

En tiedä, mitä ajatella. Aikaisemmin olen sinisilmäisesti ja optimistisesti uskonut esimerkin voimaan (niin kuin että jos minä käytän pyöräilykypärää, heijastinliiviä ja valoja pyöräillessäni, niin kyllä muutkin alkavat käyttää). Tänään meillä oli laittaa esimerkkiroskia jokaiseen astiaan. Silti lajittelu näyttää olevan suurimmalle osalle liian vaikeaa. Kaikkein täysimpänä roskiksena oli jonkun muun telttailijan paikalle asentama paperinen kaupan kassi. Siitä tyydyin lajittelemaan vähän päällimmäisiä, kunhan ensin järjestin muut astiat kuntoon. No, biojäteastian siivosin vasta kotona, ongin kompostoristamme pois pari muovilusikkaa, pahvimukia ja -lautasta.

Jos jatkan optimistina, niin voisin ajatella ja toivoa, että kunhan vielä muutamat vaalit mennään, niin lajittelu sujuu ja sitten on jo muillakin puolueilla teltoissaan roskienlajittelu järjestyksessä. Oliskohan minun sittenkin pitänyt ryhtyä ehdokkaaksi ja yrittää päästä sitä kautta vaikuttamaan asioihin?