<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Koska en ole ennättänyt joulun aikana kirjoittamaan juuri mitään siitä, mitä mielessäni on ollut, teen pienen koonnan muutamasta aiheesta:

 

Nollatoleranssiako

Viimeisenä koulupäivänä laulettiin salissa muutamia jouluisia yhteislauluja piirtoheitinkalvoilta. Ensimmäisenä On hanget korkeat nietokset. (Turha toivo jopa täällä pohjoisessa…) Kesken toisen säkeistön ph:sta vastaava ope kävi peittämässä kolmannesta säkeistöstä alkaen laulun loppuosan, siis siinä vaiheessa, kun olisi laulettu Oi anna, Jumala, armoas. Siihen mennessä tavallista pitemmässä päivänavauksessa oli jo nähty pari episodia Korvatunturilta. Vihdoin, kun olisi päästy varsinaiseen asiaan, se sensuroitiin. Olin kuohuksissani. Kunnes sitten laulettiin Kassu Halosen joululaulu. Siitäpä ei voikaan kertosäkeistöä niistää pois, vaikka siinä Jeesus-lapsi mainitaankin. Mietin, että eivät mamuni ainakaan koulussa tunnu tarvitsevan heille jakamaani tietoa, että Enkeli Taivaan –virren viimeinen säkeistö tavataan laulaa seisaaltaan. No, meillä sattuu olemaan eka päivänavausvuoro loman jälkeen. Oiva tilaisuus palata loppiaisaiheeseen.

 

Vanha pullojenkerääjä

Lauantai eli aatonaatonaatto oli kiireisin joulunvalmistelupäiväni. Aamulla tein pikaisen kaupunkikierroksen pyörällä, ruokakaupasta piparitaikinaa juustokakkua varten, kirjakaupasta viimetipan lahja (Napapaju), kirjastoon myöhästyneitä palautuksia, Luontaistuotekaupasta männyntuoksua tuoksukynttilään ja kukkakaupasta amaryllisvaraus. Melkein autiolla kävelykadulla minut pysäytti koskettava näky. Vanha mies tutki roskista tyhjiä pulloja etsien. Hän ei ollut mikään rähjäinen spurgu, vaan ihan tavallinen eläkeläinen, olisi voinut olla vaikka oma isäni. Mikä siinä niin järkytti, minähän kerään itsekin pullot talteen, jos niitä reittini varrella satun näkemään. Minua kylmäsi tieto siitä, että eläke ei nimestään huolimatta enää kaikilla riitä elämiseen. Mikähän sille olisi sopivampi nimi? Lisuke? ärsyke? No, eläkkeelle kuvaavamman nimen miettimisen sijaan pitäisi miettiä, mitä eläkeläisten hyväksi tarttis tehdä. Entä mitä voitaisiin tehdä hoitolaitoksissa viruvien vanhusten hyväksi?

 

Lahjonta

Olin yllättynyt ja tyytyväinen mieheltäni saamiini lahjoihin. Hän oli tehnyt jotain omin käsin ja vieläpä kyennyt pitämään projektinsa salassa minulta. Se tuotti lämpöisiä ja nostalgisia tunteita. Isäni teki aina jotain itse joululahjoiksi. Isän minulle tekemä nukenkehto palvelee tällä hetkellä luokkamme leikkinurkkauksessa ja tuottaa edelleen iloa.

 

 

 Loppuun vielä kuva, joka osaltaan paljastaa, mitä kiiruita mulla on ollut. Taustalta voi nähdä osan saamistamme joulukorteista. Paitani tekstin ei ole tarkoitus olla mikään yltiöfeministinen julistus, olenpahan vain saanut paidan jonkun kirpparisäkin mukana.

 

1163946.jpg