Oikeastaan nyt ei ole oikea aika vitsailla, kun on totisen ja tarkan oppilasarvioinnin aika. Mutta kaikesta huolimatta tähän väliin jotain hassua koulussa kuultua.

Lehtori Musa tuskaili, miten vaikeaa joillekin oppilaille on vastata käsitteenmäärittelytehtäviin kokeessa. Sinfoniastakaan ei ollut osattu kirjailla mitään. Sitten hän piristyi ja kertoi aiheeseen liittyvän neuvostoaikaisen huulen: "Mikä on trio? - Se on neuvostoliittolainen sinfoniaorkesteri, joka palaa kiertueelta lännestä." Minä siihen, että keitähän mahtoivat olla ne kolme itäisen maan viisasta miestä.

Usein luokassa myös saa nauttia tilannekomiikasta tai muuten oppilaiden älynväläyksistä. Käytössäni olevaan luokkaan  alakoulun puolella on raijattu pulpetteja, mistä vain on sattunut löytymään. Muutama päivä sitten kolmasluokkalainen heppu toi tulkittavakseni irtonaisen pulpettilaudan, jonka taakse oli kirjoitettu englanninkielisiä iskulauseita. Siellä luki mm. "---- was here", "Keep on breaking the rules", "and she's buying the stairway to heaven" ja "Hanoi fu...ing Rocks"  (tein tähän pikku poistoja). Kun olin suomentanut sen mitä suomensin, niin lautaheppu teki huiman johtopäätöksen: "Sen on varmaan kirjoittanut joku vietnamilaisoppilas, kun siinä mainitaan Hanoi." Meillä on toki vietnamilaisia oppilaita. Mutta kerroin sitten, ettei Hanoi Rocks tässä yhteydessä viittaa lainkaan Vietnamiin ja kerroin, mikä se oikastaan on. Kerroin myös tuosta Led Zeppelinin biisistä, taisin sitä vähän hyräilläkin. 

Mutta tuo samainen kolmasluokkalainen yllätti minut sittemmin uudestaan yleistiedoillaan. Minulla oli ylläni OM-toiminnanjohtaja Juhani Aholan suunnittelema t-paita, jossa lukee Revoluzone ja johon on kuvattu Jeesuksen kasvot viisisakaraisen tähden sisään. Jeesukseksi hahmon tunnistaa otsan ylittävästä orjantappurakruunusta. Pikku neropatti kysyi, mikä kuva paidassani on ja kun kerroin, niin hän sanoi "Ihan kuin Che Guevara". Ihmettelin suureen ääneen, mistä hän saattoi Guevaran tietää... No, varmaan sieltä mistä Hanoinkin. Ihana pikkupoika.