Norjan vierailulta palattuamme piti saapunut posti käydä edes kursorisesti läpi. Muutenhan meillä ei kauheasti olisi laatikko täyttynytkään, mutta mies oli jälleen tilannut paikallislehden joksikin aikaa, kun sai sen ilmaiseksi. Silmäilemistäni RS:n otsikoista pari sai taas puuskahtamaan.

Ensimmäinen mieltä kuohuttanut otsikko koski mönkijäonnettomuutta, jossa nuori nainen oli kuollut. Hän oli käynyt viemässä evästä pellolla töissä olevalle miehelleen ja paluumatkalla kellahti ojaan mönkijällä ja jäi sen alle. Milloin noille vempeleille tehdään jotain? Hytti, turvavyöt ja kypärä? Ajattelinpa vain, että polkupyörällä nainen olisi selvinnyt reissusta hengissä, varmasti kaatumattakin. Hänen hyväkseen ei voi enää mitään tehdä, omaisten puolesta voi rukoilla ja tulevaisuudessa mönkijäonnettomuuksia voisi koettaa estää lainsäädännöllä.

Toinen otsikko kuului näin "Vauvatehdas suljetaan kesäksi". Minkähän näköisiä tuotoksia siitä syntyisi, jos ihminen yrittäisi tehdä vauvoja.  Korvaani on aina särähtänyt, jos joku on kertoillut esimerkiksi "tein ensin pari poikaa ja sitten yhden tytön", puhumattakaan tuosta synnytyslaitoksen kutsumisesta vauvatehtaaksi. Ensinnäkään, kuten äsken jo vihjasin, ihmisen tekemisillä ei ole suurtakaan merkitystä vauvan kehittymisessä ja syntymisessä (juu juu, isä siittää ja äiti synnyttää, eikä etenkään jälkimmäinen ole mitenkään vähäinen temppu, mutta siinäkin kohdun lihakset työskentelevät aika omapäisesti). Ja toiseksikaan ei vauvoja mielestäni pitäisi esineellistää edes leikkispäiten. Kännykkätehdas, autotehdas, terästehdas... Synnytyslaitos ei ole tehdas eikä vauva ole tuote.