Vuoden turhake on jälleen valittu. Ja jälleen mielestäni valinta osui nappiin: pyttyyn huuhdottava vessapaperirullan hylsy. Voiko olla hullumpaa kuin yllyttää ihmisiä heittämään viemäriin sellaistakin, mikä kelpaisi kierrätykseen? (No, kyllähän toki on olemassa paljon hullumpiakin asioita, mutta kysymykseni oli puhtaasti retorinen.)

Onneksi kloaakkiasiantuntijat ovat älähtäneet ja alkaneet toppuutella ihmisiä, etteivät alkaisi pitää viemäriverkostoa kaatopaikkana.

Vuoden turhakkeen valitseminen on oiva tapa herätellä kuluttajia ekologiseen ajatteluun. Varmaan vuosittaisen turhakevalinnan eräs päätarkoitus onkin tehdä itsensä tarpeettomaksi. Tuleeko vielä joskus sellainen vuosi, ettei yhtään uutta turhaketta millään keksitä?

Mitä tulee pyttyyn ja siihen, mitä sinne ei pitäisi pudotella, niin itse kauhistelin mielessäni, kun kollega kertoi siivoavansa irtohiukset kammoista ja harjoista vessanpönttöön. Nekin kun ovat kierrätettävää, niin itse laitan ne kompostisankoon ja sieltä ne kulkeutuvat lämpökompostoriimme.