Täytyy kirjoittaa jotain itselle muistin tueksi puutarhapäiväkirjaan mahdollisia tulevia päiviä ja ensi kesää varten. Päättyneellä viikolla tyhjäsin kompostorin. Luultavasti ennätän sen vielä kerran tyhjätä ennen talven tuloa. Viime talven lämpökompostori toimi koko ajan.

Olen kylvänyt muutaman isältä saamani köynnöskasvin siemenen kokeeksi pariin paikkaan, seinustalle humalan viereen ja kasvihuoneen päätyyn. Laitoin nimen jäätelötikkuihin. Emme kumpikaan tiedä kasvin oikeaa nimeä, siskon kanssa sanotaan sitä karvapalloksi. En kehtaa sanoa, millä nimellä isä sitä kutsuu. 

Tuliunikon siemeniä on tullut mukavasti, ja tietysti krasseja. Saa nähdä, miten Leksalta saamieni samettiruusujen siemenet itävät ja kasvavat ensi keväänä. Ne muutamat, jotka olin itse kasvattanut omakeräämistä siemenistä ja jotka eivät näyttäneet ensi alkuun tekevän kukan kukkaa, ovat nyt upeasti kukassa. Puolireiteen asti kasvaneiden varsien päässä on muutama ison nyrkin kokoinen keltainen kukinto. Meinasin viedä yhden Ollin haudalle, mutta aamulla tuli niin kiire kirkkoon, etten ehtinyt kukkaa siepata.   

Mitä minun pitäisi tehdä liljan sipuleille? Otin ne keväällä pois liljakukkojen hampaista ja istutin ruukkuihin. Kaivanko talveksi kuivumaan vai jätänkö ruukkuihin? Vai pitäisikö ne kaivaa ruukuista ja istuttaa jonnekin?

Rohtoraunioyrttiä kaivan perjantaina pussiin. En tiedä, vieläkö perennat ehtivät juurtua ennen talvea, mutta jos nämä eivät jää henkiin, niin Millan saa uudet alut keväällä.

Viime keväänä kasiluokkalaisilta ostamani pensastomaatin siemenet taisivat olla hyvä sijoitus. Tomaattien luvattiinkin olevan varhain kypsyvää lajia. Pieniähän ne ovat olleet, mutta ainakin ovat ennättäneet punastua.