Ystävättäreni antoi jälleen minullekin inspiraation kirjoittaessaan blogissaan avuliaasta miehestään. Muistui mieleen oman ukkokultani uroteko joululoman ajalta. (Jätän nyt nämä viimepäivien lumityöt aivan käsittelemättä, vaikka niissä sitä urotyötä on piisannutkin.)

Meillä on ollut jo monta vuotta b-merkkinen lämpökompostori ympärivuotisessa käytössä. Välillä se on jäätynyt talvisaikaan ja täyttynyt ääriään myöten, mutta viime talvena se pysyi sulana ja toiminnassa tauotta. Tänä syksynä koetin tehdä kaiken samalla tavalla kuin viime syksynä, mutta se ei tepsinyt. Jouluna kompostori oli täynnä ja jäässä.

Mutta mies ryhtyi toimeen. Hän tyhjäsi yläosasta kaiken jäätyneen kompostoitumattoman hötön isoon saaviin - ja kantoi sen sulamaan kylpyhuoneeseen, mutta onneksi vasta joulun pyhien jälkeen. Sitten hän hakkasi kompostorin alaosasta irti kovaksi jäätyneen kompostoituneen aineksen ja pussitti sen syrjään. Kun moska kylppärissä oli lämmennyt, mies täytti kompostorin uudelleen, pikkuisen herätettä päälle, ja varmemmaksi vakuudeksi mies fylläsi vajaaksi jääneen kompostorin styrox-paloilla täytetyllä muovisäkillä. Kompostori on täydessä toiminnassa taas. Onni ja autuus!