Älä varasta.

Mitä se on?

Kuuntelin aamuhartautta autoradiosta, aiheena seitsemäs käsky. Puhuja muistutti, ettei käskyssä ole kyse vain passiivisesta varastamattomuudesta vaan että Uusi Testamentti tuo käskyyn aktiivisen puolen Johannes Kastajan sanoin: "Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, jolla ei ole yhtään. Jolla on ruokaa, tehköön samoin" (Luuk.3:11).

Aamulla olin lukenut Lähetyssanomista jutun Hongkongista, joka alhaisilla veroilla houkuttelee asukkaiksi miljardöörejä samaan aikaan, kun vanhukset keräävät ja lajittelevat jätteitä saadakseen muutamia lantteja elämiseen. Hongkongissa ei ole kansaneläkejärjestelmää, mutta yli 65-vuotiaat voivat hakea kuukausiavustusta (100 €), jonka saamiselle on tiukat kriteerit ja jota saa vain noin puolet vanhuksista.  

Kaikkein hulluinta lukemassani jutussa oli mielestäni se, että hongkongilaiset pitävät suuria tuloeroja oikeutettuina. Ammattien välinen epätasa-arvo hyväksytään (siivoojien keskipalkka 450 €, lääkärien 8800 €, ylempien virkamiesten 15500 €, verotus ei tasoita tuloeroja). Menestyminen elämässä nähdään yksilön saavutuksena. Jokaisella on vastuu omasta toimeentulostaan...  Kursivoitu on suora lainaus Lähetyssanomista 3/2009 s. 18.

Aamuhartauden puhuja viittasi myös siihen, että olemme vain huoneenhaltijoita, joiden hoitoon on uskottu Suuren Kuninkaan omaisuus. Kun Hän palaa, teemme hänelle tiliä, miten olemme käyttöömme annetut talentit hoitaneet.