...vaikka huomenna saaste jo laskeutuu, vaikka huomenna aurinko kuolee... runoili maestro Juice jo vuosia sitten. Hänen sanomansa on yhä ajankohtaisempi.

Mutta minä istutin sen omenapuun. Siihen liittyi melkein yhtä vähän romantiikkaa kuin Juicen lauluun. Toissapäivän sateessa kaivoin kroopin valmiiksi (ja revin samalla koivujen juuria pois niska limas ja selkä vääränä). Eilen kuskasin erinäitä kottikärryllisiä kompostimultaa kuoppaan. Oli sen verran poutaa, että hyttyset olivat ahneita, vihaisia ja nopeita, etenkin koivun varjossa kompostikasalla. Silmälasit tuntuvat ärsyttävän niitä erityisesti.  Kehysten reuna ympäriinsä purtuna. Tosin herkullinen huulenikin on maistunut eri ötököille pitkin kesää.  

Kun olin jo kerran päässyt istuttamisen alkuun, mies tuli mittakepin kanssa ja arveli, että puu jäisi liian alas. Koetin kohentaa tilannetta ja samalla katkaisin yhden juuren... Nyt kuitenkin puu seisoo aloillaan jonkinlaisella kumpareella kahden metallisen tukikepin välissä. Ja taas löytyi uusiokäyttö kalusteiden sinisille pehmusteille - joita olen sittenkin löytänyt muutamia pätkiä, kun ei mies aivan kaikkia paloja ollut fyllinä käyttänyt. Laitoin pari palaa rungon ympärille suojaamaan tukinaruilta, ja ehkä vähän myös jäniksiltä. Tuonnempana laitan vielä jotain verkkoakin, jotta Salla-Suislepp-Punakaneli saisi juurtua ja kasvaa rauhassa ilman hampaanjälkiä rungolla.

Vähän mietitytti tuo Salla, koristeomenapuu, jonka vyöhykkeeksi oli merkitty I-IV. Nuoren myyjän mukaan nekin yleensä on saatu menestymään riippuen kasvupaikasta. Vähän hankalaa on valikoida paikkaa puulle, jonka pitäisi saada kasvaa suojassa, mutta aurinkoisessa paikassa, 10 metrin päässä koivuista. Tuo 10 metriä on tuiki mahdoton toteuttaa kirjaimellisesti meidän pihassamme, ellemme tee lakieaa jälkeä lopuistakin koivuista. Mutta keskellä pihaa omenapuu on ainakin mahdollisimman kaukana joka koivusta ja aurinkoisella paikalla.

Vähän jännittää ensi kevättalven leikkuu. Osaanko katsoa, mistä kohdasta mitäkin oksaa pitäisi typistää? Entä sitten lannoitus ja kalkitus? Keräsin netistä rutkakaupalla istutusohjeita, osin ristiriitaisiakin. Jonkun mukaan kalkkia olisi pitänyt sekoittaa istutusturpeeseen. Mutta sitä ei olut käsillä. Toisaalta kompostimullan seassa on kananmunan kuoria, vastaisikohan se kalkitusta? En viitsinyt kuitenkaan uittaa omenapuun tainta niin paljossa vedessä kuin netissä kehotettiin. Tänä kesänä kosteutta lienee maassa ihan riittämiin. Tänä aamuna taas tuli lisää.