Taas saatiin yksi syy lisää lopettaa (s.o. kieltää) ilotulitteiden ammuskelu. Syyn kertoi meille Peter Nyman iltauutisissa; tuhansia lintuja kuollut Arkansasissa uutena vuotena. Väittivät, että paukuttelusta johtuvaan säikähdykseen. Mieheni arveli, että isot paukut aiheuttavat aivan samanlaisia paineaaltoja kuin tykinjyskekin, jonka tiedetään aiheuttavan lintukuolemia. Sisäiseen verenvuotoon uutisessa mainitut linnut olivat kuolleet.

No, toisaalta, samassa uutislähetyksessä kerrottiin vastalöydetystä juutalaisvainojen aikaisesta joukkohaudasta, ja mainittiin lukumäärä, kuinka paljon kehitysvammaisia ja mielisairaita tuolloin tapettiin. Taisi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin edellämainittuja lintuja. Isot luvut eivät vain tahdo jäädä minulle mieleen. Kaikenlaista hulluutta ja säälimättömyttä on maankamaralla piisannut, ja pelkäänpä että jatkossakin piisaa.

Mutta palatakseni vielä tuohon uudenvuoden räiskyttelyyn. Ystäväni, keskustalainen valtuutettu, kertoi vähän ylpeänä, että hänen ehdotuksestaan kotikaupunkinsa aikoi järjestää jälleen uudenvuoden ilotulituksen vuoden tauon jälkeen. Perusteluna oli kaupungin talouden kohentuminen edellisvuoteen verrattuna. Koetin vähän ystävälleni jupista asiasta, mutta hän puolusteli, että kolme tonnia on pikkuraha kaupungin budjetissa.  Myöhemmin kuulin uutisia, että jollain paikkakunnalla ilotulitevaroilla kaupunki oli tarjonnut ilmaisen aterian. Silloin mua harmitti vielä enemmän. Varmaan ystäväni oli kuullut uutisen myös, ja ehkä hänkin jatkossa miettii, mitä kolmella donalla olisi voinut muuta tehdä.