Kesäloman alkupuolella kirjoittelin vihkoon muistiin itselleni työlistaa. Siihen tuli kolme pääotsikkoa, ykkösenä työasiat, kakkosena ja kolmosena kesäkoti ja kaupunkikoti. Oliko listan kirjoittamisella motivoiva ja asioita vauhdittava vaikutus, sitä en osaa objektiivisesti arvioida. Mutta retajamaan jääneet työasiat listalta on jo pyyhitty yli ja aika monta kesäkodin kohtaakin. Oikeastaan vain ne, joissa mainitaan jonkin kohteen siivous, ovat kesken. Kaupunkikodin osalta pääsen vauhhtiin vasta elokuussa sinne palattuamme.

Yhtenä kohtana listallani lukee myös matonkuteiden leikkuu. Se on vähän hassua, kun minulla ei ole kangaspuitakaan. Mutta aina kaikki tähän asti leikkaamani matonkuteet ovat kauppansa tehneet, kun olen niitä ilmaiseksi antanut. Nyt kun säät ovat olleet sateisia ja viileitä, kipusin yhtenä iltapäivänä vintille penkomaan sinne jemmaamiani lootia ja pussukoita. Tai oikeastaan kannoin ne "kylmältä vintiltä" valoisaan vinttikamariin, jossa aloin niitä penkoa.

Minulla oli yksi iso jätesäkki sellaista lumppua varten, joka ei arvioini mukaan kelpaisi kuin energiajätteeksi. Lisäksi lajittelin pariin laatikkoon nättejä tilkkuja, kenties nukenvaatteiksi tai askarteluun, yhteen kassiin isommat kangaspalat ja vaatteet uusiokäytettäväksi erilaisiin ompelutöihin, toiseen kassiin niitä matonkuteiksi leikattavia, lakanaa ja trikoota. Sitten muodostui odottamatta vielä yksi kasa. Siinä oli sellaisia vaatteita, jotka vein vaatekaappiini. Niistä osa oli sellaisia, jotka olin aiemmin tyhjännyt vaatekaapista (omastani tai miehen kaapista) pois... Ehkä vain kolme vaatekappaletta oli sellaisia, jotka vien läheiselle kirpparille. Perustelin itselleni moista irrationaaliselta vaikuttavaa ratkaisua muutamalla argumentilla. 1) Vastikään kirpparilla käydessäni jätin tyystin vaatteet ostamatta. Itse asiassa en ole koko vuonna ostanut vaatteita, päin vastoin olen onnistunut viemään kirppikselle ja vastaanottokeskukseen useammankin pussillisen tarpeettomia kamppeita, joten en ole vaatekaappiani viime aikoina täyttänyt - ennen kuin nyt näillä uusioilla. 2) Jos vaatetta voi vielä käyttää, niin on ekologisempaa käyttää kuin leikata matonkuteiksi saati nakata energiajätteeseen. Sitä paitsi säästyy rutkasti aikaa ja vaivaa, kun voi pienentää leikattavien määrää. 3) Kun ihmisellä on kerran kaksi kotia ja näin ollen kahdet garderobitkin, ja kun kaupunkikodissa tarvitaan lähinnä koulutyöhön sopivaa vaatetusta ja kesäkodissa taas enempi rönttävaatetta, joka on omialtaasta ryöttääntymään, niin mikä jotten jemmaa kesäkodin kaappiini useampaakin kauhtunutta t-paitaa. vähän tahraantunutta ja hihansuista hiutunutta college-paitaa sekä ihan ehjiä ja siistejä pitkähihaisia aluspaitoja, jotka omilta pojiltamme olivat jääneet vähälle käytölle. Niin, ja tarvitsenhan sinne kaupunkikodin kaappiinkin ryötettäväksi joutavaa työkampetta.  

Matonkuteiksi leikattavat kannoin alakertaan eteiskomeroon odottamaan suotuisampia ilmoja. Kunhan kuistilla taas tarkenee istuskella, siirryn sinne silppuamaan, niin ettei tarvitse pölyttää pirtissä.  En vielä ala kenellekään kuitenkaan mainostaa tai kaupata matonkuteita, kun en ensimmäistäkään rettua ole saksinut. Mutta voisin silti vetää yli listastani myös jo kohdan "matonkuteiden leikkuu", on se jo niin hyvällä mallilla.