Kun perjantaina kollega nakkasi minut kotiin, kauhisteltiin yhdessä roskaläjää, jonka joku oli ilmeisesti autostaan tyhjännyt tuohon kotinurkillemme. Kotipihaan päästyäni kävelin oijeti pihan poikki sotkujen ääreen - tietenkin ensisijaisesti mielessäni näkemäni alumiinitölkin talteen ottaminen. Mutta heittelijä oli ollut ilmeisen janoinen, kun samalla ikkunan avauksella pinetareelle oli lentänyt myös kaksi tyhjää muumilimsapulloa sekä kartonkinen litrainen mehutölkki, jotka nekin keräsin pois, samoin kuin tyhjän mars-patukkapussin (haa, siinä ehkä syy janoisuuteen) sekä vaaleanpunaisen paperin. Kenties taka-ajatuksenani oli, että siitä saattaa paljastua jotain vihjeitä roskaajan henkilöllisyydestä. Olin oikeassa. Kotona paperia oikoessani totesin sen olevan asuntosäätiön "varoitus pysäköintirikkomuksesta". Paperissa luki niin osoite, jossa rike oli tapahtunut kuin rikollisen, tai sanoisiko rikkeellisen henkilön rekisterinumerokin. 

Paperi herätti kaksi mietettä: Ensinnäkin näyttäisi jälleen siltä, että henkilö, joka sortuu rikoksen poluille yhdessä kohdassa, sortuu helposti toisessakin. Toisin ilmaistuna välinpitämätön ihminen ei piittaa toisista ihmisitä eikä säännöistä, joiden noudattaminen vaikuttaisi kovastikin kanssaeläjien viihtyvyyteen ja kysyisi vain hivenen viitseliäisyyttä. (Mainitussa tapauksessa näyttäisi kovasti siltä, ettei varoituksen saanut piitannut siitä pätkääkään, kun sen jouti nakata tuonne tienposkeen.)  

Toinen miete: Voisinko esimerkiksi julkaista tuon paperin netissä? Olisiko se laillista? Hyödyttäisikö se mitään? Tai mitä jos koettaisi rekisteritunnuksen avulla selvittää tekijä ja miettiä sitten, mitä sillä tiedolla tekisi?