Palasimme iltapuolella Kokkolasta, mielenkiintoisesta ja miellyttävästä KD:n puoluekokouksesta. Eilen illalla hotellissa ensimmäisen kokouspäivän jälkeen katsoin tietysti illan uutisia sillä silmällä, keitä tuttuja sieltä bongaisi ja miten mediassa kokouksen asioita ja antia tuotaisiin esiin.

Aivan hyviä pätkiä ja kuvia uutisissa oli. Mutta yksi asia häiritsi ja kiusasi otosten leikkaamisessa. Jokainen puoluekokouksemme alkaa avajaisjuhlalla, ja juhla alkaa aina sen maakunnan laululla, missä kulloinkin kokous pidetään. En tiedä, onko muilla puolueilla sama tapa, koska en ole koskaan ollut minkään muun puolueen puoluekokouksesssa, mutta aivan hyvin voi olla. Tällä kerralla laulettiin seisaaltaan sitten Keski-Pohjanmaan laulu, jonka kuulin ensi kertaa ja joka mielestäni oli tavattoman kaunis. (Sanat löytyvät mm. www.keski-pohjanmaa.fi -sivulta)

Illan uutisissa sitten näytettiin pieni pätkä, kun kokousväki seisten lauloi kyseistä laulua. Ja kas, pätkä oli valittu kolmannen säkeistön loppupuolelta: sen turva taivaan taattohon. Ei voi mitään, mutta hakematta tuli mieleeni, että otos oli tarkoituksella valittu ylläpitämään ja vahvistamaan harhakäsitystä, että "siellä ne kristilliset veisaa".

No, sanottakoon, että kyllä ruokavirsi veisattiinkin - ja toki siitäkin sitten oma pätkänsä jossain uutisissa oli. Mutta muuta veisuuta tai rukousta ei varsinaisen kokouksen aikana eikä sen aloitukseksi tai päätteeksi ollut, vaikka monet puoluetovereista sellaista tietenkin toivoisivatkin. 

Leikin hetken ajatuksella, mitä kohtia kyeisestä maakuntalaulusta olisi tuotu framille muiden puolueiden kokousuutisissa.  Helposti löytyi kohtia mm. Vihreille, Keskustalle ja Vasemmistoliitolle, varmaan myös Kokoomukselle löytyisi, voitte muutkin haeskella tästä linkistä.

Ja vielä yksi asia maakuntalauluihin liittyen. Aikanaan, kun koulussa laulettiin eri maakuntien lauluja, niin ei niitä suinkaan kaikkia opeteltu, kun ei kaikkia koulun laulukirjoissa edes ollut. Niinpä en edes tiennyt Keski-Pohjanmaalla omaa laulua olevankaan. Siksi olin kuvitellut, että Kokkolassa sitten vihdoin laulettaisiin se minun oma maakuntalauluni, Vaasan marssi, ja todettuani asian oikean laidan ohjelmalehtisestä olinkin hienoisen pettynyt siihen saakka, kunnekkas sitten pääsin kuulemaan ja laulamaan tuota kalajokisen kanttorin Oskari Metsolan hengentuotetta. Jospa kuitenkin pääsisin vielä sellaiseenkin KD:n puoluekokoukseen, joka pidettäisiin Etelä-Pohjanmaalla, jotta saisin laulaa isossa joukossa tuttua Vaasan marssia, olkoonkin se uhoava ja sotaisa. Niinhän maakuntalaulut pakkaavat olemaan.