Eräs kollega kiusoitteli minua ja kimppakyytikollegaani, onko meille kenties tullut ryppyjä rakkauteen. Arveli, että keskustalaisella ja kristillisdemokraatilla voisi olla näin vaalien alla jotain skismaa. "Me emme myönnä mitään", kommentoi kollega.

Ei mitään skismaa eikä välirikkoa vaalien takia. Päinvastoin. Tänä aamuna hoideltiin kummankin puolueen asioita työmatkalla. Ensin poikettiin viemään keskustalaiselle kauppiaalle vaaleihin liittyviä papereita. Sitten käytiin kiinnittämässä KD:n vaalijuliste telineeseen, ynnä ja yhtenä. Kollega piteli julistetta ja minä ammuin niittipyssyllä. Saipa kollega vielä ylijääneen julisteen mukaansa töihin. Hän opettaa yhteiskuntaoppia ja järjestää yseille ja lukiolaisille varjovaalit. Sitä varten hän kerää kaikilta puolueilta julisteet koululle näytille.

Tosi hieno juttu tuollaiset varjovaalit. Ettei ainakaan sen takia keneltäkään meidän oppilaistamme jää menemättä äänestämään oikeissa vaaleissa, kun pelottaa ja hirvittää, mitä siinä oikein tapahtuu ja mitä pitää tehdä. Aivan selvästi vaalipaikalla huomaa, että jotkut tulevat sinne valtavan jännittyneinä ja arkoina.

Moneen muuhunkin asiaan sopii tuollainen perehdyttäminen ja tavaksi tulo. Kollega mainitsi ehtoollisella käynnin vastaavanlaisena jännittävänä ja pelottavana asiana, ellei sitä ota säännölliseksi tavaksi heti ripille pääsyn jälkeen.