Kuuntelin aamulla töihin ajellessa vanhaa lempi-cd:täni, tahtia polkien laulaa roikastin mukana mm. tuohon otsikkoon lainaamaani Umpikujassa-biisiä. Enpä osannut arvata, että töissä sitä tulisi, niskaan kylmää vettä. Olen ollut vuorotteluvapaalla opettajan työstäni koko viime lukuvuoden ja nyt olen vähitellen palaamassa työhön. Takana on kaksi suunnittelupäivää ja huomenna edessä ensimmäinen koulupäivä, ekaluokkalaisten kanssa.

Tänään koululla luokkia siivotessamme kysyin johtajalta, onko ekaluokkalaisille tilattu virsikirjat. Hän mainitsi, että virsikirjoja ei jatkossa tilata oppilaille henkilökohtaisiksi vaan koulun yhteiskäyttöön kuten Raamatutkin ovat. Sitten hän kertoi tarkemmin, mistä oli kyse. 

Tähän asti olen voinut laulattaa luokan päivänavauksissa virsiä ja olemme voineet vapaasti jutella oppilaiden kanssa hengellisistäkin asioista. Valtaosa pienen kyläkoulumme oppilaista tulee uskovaisista kodeista ja loputkin ovat suhtautuneet hyvin suopeasti, kun olen lupaa kysynyt, sopiiko virsien laulattaminen ym. kristinuskoon liittyvät asiat. Mutta nyt siitä on tullut loppu. Kuntamme erään toisen kyläkoulun opettajille oli poissaollessani tullut valituksia kevätkirkkoon viemisestä, ja tämä oli poikinut, että kunnan koulut oli ohjeistettu noudattamaan samaa linjaa, johon ei sovi seurakunnan pitämät päivänavaukset eikä virsien laulaminen muulloin kuin uskontotunneilla, ja silloinkin vain jos ne liittyvät aiheeseen. Kevätkirkko on sallittua kulttuurisista syistä, mutta siihenkin liittyy ehtonsa. "Kyllä on mennyt vaikeaksi", totesin johtajalle, ja hän oli samaa mieltä.

Itkin kotimatkalla ja aloin uudestaan itkeä, kun kerroin miehelleni. Häneltä löytyi kyllä lohdutuksen sanoja. Vaikkapa tämä: "Jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat."

Ei minun jakeluuni edelleenkään kyllä  mahdu se, miksi on sallittua kertoa koululaisille vaikka Sokrateesta, mutta eräästä tietystä historian henkilöstä ei sopisi puhua. No, viimeksi mainittu (tai siis mainitsematta jätetty) ei olekaan kuka tahansa historian henkilö. I think 'History' means "His story".